Selectează o Pagină
Demény Péter három irodalomórát tartott Brandner Judit Emőke tanárnő osztályaiban a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban. Gabriela Feceoru után ő az „Írók az iskolában” (2019) nevű projekt második meghívottja.

Ady Endrétől Demény Péterig

Brandner Judit Emőke értékelte az író egyedi módszerét, amivel a diákokat a kortárs irodalom felé próbálta irányítani. Demény Péter közvetlen módon beszélgetett a diákokkal, kiindulópontként pedig Ady Endre költészete szolgált. Demény Péter (író, költő, fordító és publicista) rövid élménybeszámolóban jegyezte le az iskolában szerzett élményeit és tapasztalatait. Egyedi stílusához hűen, így ír a három osztályban tartott órákról: „Megkérem a diákokat, hogy mondjanak három, rám illő jelzőt. A legszubjektívebb tetszik a legjobban: állítólag jó az ízlésem karórák területén. Elmondom nekik, hogy egy író mindig éles szemű kell legyen, mert valójában a szemével ír. Úgy veszem észre, hogy tetszik nekik. A gyerekek barátságosak, jól neveltek. Óra után a tanárnővel beszélgetünk. Megkér, hogy más osztályokkal is találkozzak, s vegyek részt az „Iskola másként” héten is. Boldogság tölt el. Ez Biztos jó tapasztalat volt.”

Elise Wilk, a harmadik meghívott

A február-május közötti periódusban tíz kortárs szerző fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. A szerzők legalább három irodalomórát fognak levezetni. Az „Írók az iskolában” projekt a Podium Egyesület keretein belül jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap társfinanszírozásával és a Reea cég (a projekt „hardcover” szponzora), valamint Ligia Voro újságíró („paperback” szponzorunk) támogatásával. Az írók, akik elfogadták a meghívásunkat: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. A Podium Egyesület „Írók az iskolában” nevű projektjének partnerei: Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra és a Látó irodalmi lapok; médiapartnerei pedig: Radio Guerilla, a Erdély TV, a Zi de zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió. A harmadik meghívott, Elise Wilk, február 28-án találkozik a „Gheorghe Șincai” Technológiai Líceum diákjaival. Ezt követően, március 7-én Vida Gábor találkozik az előbb említett líceum diákjaival. Minden író-olvasó találkozó után egy podcastet készítünk a meghívottal. A Demény Péterrel készült interjú elérhető az alábbi linken: https://anchor.fm/biztosro