Selectează o Pagină


Az Írók az iskolában – 2021 projekt keretén belül 7 marosvásárhelyi középiskola diákjai találkoztak 8 kortárs íróval. A meghívott írók román vagy magyar irodalomórákat tartottak. A találkozók szervezésében a középiskolák tanárai segítettek. 4 online óra kivételével, az összes rendhagyó irodalomóra a diákok és írók fizikai jelenlétével zajlott.

A találkozók sorozatát Ioana Pârvulescu írónő nyitotta meg szeptember 30-án az Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégiumban és Dan Coman költő zárta az Unirea Nemzeti Kollégiumban november 25-én. A meghívott írók között szerepelt György Alida (II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum), Alina Nelega (Marosvásárhelyi Művészeti Líceum), Robert Gabriel Elekes (Traian Săvulescu Mezőgazdasági Líceum), Horia Marchean (Gheorghe Șincai Műszaki Líceum), Simon Márton (Bolyai Farkas Elméleti Líceum), Láng Zsolt (Marosvásárhelyi Művészeti Líceum).

Összesen 693 diák és 20 tanár vett részt a 8 meghívott íróval szervezett találkozókon.A diákok minden találkozó előtt kaptak egy pdf-et, amelyben a szerző rövid életrajzát és néhány versét vagy próza-/drámarészletét olvashatták. Emellett minden esemény után videóriportok készültek, amelyeket a Podium Egyesület Facebook oldalán lehet megtekinteni.

A találkozókról számos pozitív visszajelzést kaptunk, úgy a diákok, mint az írók részéről. Az órák után György Alida így nyilatkozott: „nagyon örültem, amikor felkértek erre a programra, mert előzőleg is voltam hasonló alternatív irodalomórákon, de ez egy nagyon új tapasztalat volt nekem.” A diákok számára is egyedi élmény volt, szinte mindegyik iskolában a diákok azt nyilatkozták, hogy felejthetetlen élmény volt betekintést nyerni egy kortárs író műhelytitkaiba és az alkotás rejtelmeibe.

Az Írók az iskolában – 2021 csapata: Andrei Vornicu, Valentin Covaciu, Szász Gyopár, Szilágyi Panna és Szakács Lehel.

Összességében a beszámoló és az elszámolási iratok benyújtásáig a projekt megvalósításához szükséges összeg körülbelül 31 000 lej lesz. A projekt költségvetését nagyrészt a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal kulturális projektekre kiírt pályázatán elnyert vissza nem térítendő támogatásból fedezzük (kb. 26000 lej). A PODIUM Egyesület 3000 lejes támogatásban részesült a REEA kft-től, a hátralevő összeget (kb. 2000 lej) pedig saját forrásból (egyéni adományokból) fedezi.