Selectează o Pagină


Szerdán, november 10-én Láng Zsolt író a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjaival találkozik a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt keretén belül. Az esemény hagyományos módon, fizikai jelenléttel zajlik, s az író három rendhagyó irodalomóra keretén belül beszélget majd a diákokkal. Az esemény szervezésében Kozma Edit tanárnő segít.


Láng Zsolt (63 éves) – saját bevallása szerint – nem szereti az olyan életrajzokat, amelyekben megjelenik a füst vagy a pára vagy a köd szó. Egyébként ő egy ködös októberi hajnalban jelent meg a szatmárnémeti szülészeten. Ez a ködös reggel 1958. október 17-én volt. Szülővárosában végezte elemi és középfokú tanulmányait, majd a kolozsvári Műegyetemen szerzett oklevelet. Ezután néhány évig tanárként dolgozott Szatmár megyében, majd 1990-től a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője. 2005-ben Márai Sándor-díjjal, József Attila-díjjal és Alföld-díjjal tüntették ki.

A projektről

Összesen nyolc író és írónő találkozik hét marosvásárhelyi líceum diákjaival néhány rendhagyó irodalomóra keretén belül. Folytatódik, tehát, az az író-olvasó találkozósorozat, amelyet a Podium Egyesület kezdeményezett, és amelynek célja, hogy a kortárs írók, diákok és tanárok között egyedi találkozások valósuljanak meg. A rendhagyó irodalomórák során kb. 600 diáknak lesz lehetősége kortárs íróval vagy írónővel találkozni.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida és Horia Marchean tart majd rendhagyó irodalomórákat hét marosvásárhelyi líceumban: Marosvásárhelyi Művészeti Líceum, Unirea Nemzeti Kollégium, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium, II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, Gheorghe Șincai Műszaki Líceum és Traian Săvulescu Mezőgazdasági Líceum.

Az idei évadot Ioana Pârvulescu román írónő nyitotta meg az Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégiumban szeptember 30-án. Az írónő három rendhagyó irodalomóra keretén belül beszélgetett három osztály diákjaival irodalomról, írásról és alkotásról. 

Az elmúlt három évben a Podium Egyesület által szervezett író-olvasó találkozókon 23 író és több mint 1600 diák vett részt. A szervezésben több mint 20 tanár segített.

Az Írók az iskolában projekt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával valósul meg. A kulturális projektekre kiírt vissza nem térítendő anyagi támogatás elnyerésére szervezett verseny következtében a projektünk a Polgármesteri Hivatal támogatásában részesül.

A projekt 2021-es évadjának főtámogatója a Reea kft.