Selectează o Pagină


Simon Márton költő november 2-án találkozott a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjaival a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt keretén belül. Mindhárom rendhagyó irodalomórán több osztály diákjai vettek részt, az első órán kb. 30 diák, a másodikon 40, míg az utolsó órán kb. 55 diák találkozott a költővel. A járványhelyzet alakulására való tekintettel, az órák az online térben zajlottak.

Az Írók az iskolában – 2021 szervezői, a líceum magyar szakos tanárai és a diákok közös megegyezés alapján döntöttek úgy, hogy a váratlanul beiktatott vakáció ellenére is megtartják a rendhagyó irodalomórákat. Az ötletet a diákok nagy lelkesedéssel fogadták, hiszen a három órán több mint 120 diák vett részt összesen.

Az órák során a költő ugyanazt a struktúrát követte – előbb mesélt kicsit önmagáról, utána bemutatta röviden mind a négy kötetét, pár verset felolvasva mindegyikből, majd teret adott a diákok kérdéseinek. Körülbelül fele-fele volt a bemutatkozás és a kérdés-felelet, a diákok aktívan figyeltek és részletekre voltak kíváncsiak, főképp a japán kultúrával kapcsolatban, de rákérdeztek műhelytitkokra, a slam poetry és írott költészet közötti határvonalra, sőt még hitkérdésekről is esett szó a költő tanulmányi hátterének kapcsán.

„Voltak kérdések, tökre figyeltek, én azt éreztem, hogy teljesen, amennyire ez tudott működni online – pedig tényleg, ez egy nagyon fura helyzet – de nekem ez így (…) tényleg jól működött.” – nyilatkozta Simon Márton az órák után.A projektről

Összesen nyolc író és írónő találkozik hét marosvásárhelyi líceum diákjaival néhány rendhagyó irodalomóra keretén belül. Folytatódik, tehát, az az író-olvasó találkozósorozat, amelyet a Podium Egyesület kezdeményezett, és amelynek célja, hogy a kortárs írók, diákok és tanárok között egyedi találkozások valósuljanak meg. A rendhagyó irodalomórák során kb. 600 diáknak lesz lehetősége kortárs íróval vagy írónővel találkozni.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida és Horia Marchean tart majd rendhagyó irodalomórákat hét marosvásárhelyi líceumban: Marosvásárhelyi Művészeti Líceum, Unirea Nemzeti Kollégium, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium, II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, Gheorghe Șincai Műszaki Líceum és Traian Săvulescu Mezőgazdasági Líceum.

Az elmúlt három évben a Podium Egyesület által szervezett író-olvasó találkozókon 23 író és több mint 1600 diák vett részt. A szervezésben több mint 20 tanár segített.

A projekt 2021-es évadjának főtámogatója a Reea kft.

Az Írók az iskolában projekt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával valósul meg. A kulturális projektekre kiírt vissza nem térítendő anyagi támogatás elnyerésére szervezett verseny következtében a projektünk a Polgármesteri Hivatal támogatásában részesül.