Selectează o Pagină


Kedden, november 2-án, Simon Márton költő találkozik a Bolyai Farkas Elméleti Líceum hét osztályával a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt keretein belül. A járványhelyzet alakulására való tekintettel, a találkozó az online térben kerül megrendezésre. Az esemény szervezésében Sikó Olga-Anna, Siklódi Beáta, Soós Katalin, Fekete Erzsébet, György Andrea és Székely Emese tanárnők segítettek.

Simon Márton költő, slammer és műfordító 1984-ben született, Kalocsán. Verseket 2004 óta publikál, eddig négy kötete jelent meg – 2010-ben a Dalok a magasföldszintről, 2013-ban a Polaroidok. A harmadik kötete 2018 őszén jelent meg, Rókák esküvője címmel, legújabb pedig idén szeptemberben: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni.

A Pápai Református Kollégiumban érettségizett. Érettségi után a PPKE esztétika-kommunikáció szakán tanult, de diplomát csak 2015-ben szerezett a Károli Gáspár Református Egyetemen, japán szakon. Kamasz kora óta ír. Budapesten él.

2004-ben a Mozgó Világ nívódíjasa volt líra kategóriában (Ijjas Tamással megosztva). Első könyve elnyerte a Makói Medáliák-díjat. A 2011-es évben Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjban részesült. 2017-ben a Visegrad Foundation irodalmi ösztöndíjasa volt Krakkóban. 2018-ban Babits Mihály Műfordítói ösztöndíjban részesült. Tagja a József Attila Körnek és a Szépírók Társaságának.

Slam poetryvel 2011 óta foglalkozik, azóta számtalan helyezést ért el kisebb-nagyobb versenyeken, rendszeresen részt vett bemutatókon, műhelymunkákon, ezzel kapcsolatos beszélgetéseken. 2017 tavaszán Boros Levente dobos közreműködésével, “Mielőtt megszólalsz” címmel “kísérleti spoken word” albumot jelentetett meg.

A projektről

Összesen nyolc író és írónő találkozik hét marosvásárhelyi líceum diákjaival néhány rendhagyó irodalomóra keretén belül. Folytatódik, tehát, az az író-olvasó találkozósorozat, amelyet a Podium Egyesület kezdeményezett, és amelynek célja, hogy a kortárs írók, diákok és tanárok között egyedi találkozások valósuljanak meg. A rendhagyó irodalomórák során kb. 600 diáknak lesz lehetősége kortárs íróval vagy írónővel találkozni.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida és Horia Marchean tart majd rendhagyó irodalomórákat hét marosvásárhelyi líceumban: Marosvásárhelyi Művészeti Líceum, Unirea Nemzeti Kollégium, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium, II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, Gheorghe Șincai Műszaki Líceum és Traian Săvulescu Mezőgazdasági Líceum.

Az idei évadot Ioana Pârvulescu román írónő nyitotta meg az Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégiumban szeptember 30-án. Az írónő három rendhagyó irodalomóra keretén belül beszélgetett három osztály diákjaival irodalomról, írásról és alkotásról. 

Az elmúlt három évben a Podium Egyesület által szervezett író-olvasó találkozókon 23 író és több mint 1600 diák vett részt. A szervezésben több mint 20 tanár segített.

Az Írók az iskolában projekt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával valósul meg. A kulturális projektekre kiírt vissza nem térítendő anyagi támogatás elnyerésére szervezett verseny következtében a projektünk a Polgármesteri Hivatal támogatásában részesül.

A projekt 2021-es évadjának főtámogatója a Reea kft.