Selectează o Pagină

Csütörtökön, október 7-én György Alida kortárs magyar író három rendhagyó irodalomórát tartott a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az órák hagyományos módon, fizikai jelenléttel zajlottak, így a diákok közvetlenebb módon beszélgethettek az írónővel. Az esemény az Írók az iskolában nevű projekt keretén belül jött létre a Podium Egyesület szervezésében.


Az órák menetét nagy részben meghatározta a diákok nyitottsága, akik bátran tettek fel kérdéseket, és aktívan részt vettek a beszélgetésben. Az órák után a diákok elmondták, hogy legjobban az órák változatosságát értékelték. Szó esett irodalomról, alkotásról és olvasásról is, de pályaválasztásról, fotózásról és filmekről is beszélgettek. A diákok közül néhányan elmondták, hogy komolyabban szeretnének foglalkozni az írással a közeljövőben, ezért az írónő arra bátorította őket, hogy ne rejtsék el kibontakozni vágyó tehetségüket.György Alida a találkozók után elmondta, hogy „nagyon örültem, amikor felkértek erre a programra, mert előzőleg is voltam hasonló alternatív irodalomórákon, de ez egy nagyon új tapasztalat volt nekem.” Az írónő kihangsúlyozta, hogy a három osztálynak más-más dinamikája volt, de alapvetően mindhárom osztályban változatos témák képezték a beszélgetés alapját.A találkozók sorozatát Alina Nelega regény- és drámaíró folytatja október 12-én a Marosvásáhelyi Művészeti Líceumban 13 órai kezdettel. Az írónő három osztállyal fog találkozni. Az esemény szervezésében Dănuț Lung, Romana Pantea és Cioată Valeria román szakos tanárok segítenek.

A projektről

Összesen nyolc író és írónő találkozik hét marosvásárhelyi líceum diákjaival néhány rendhagyó irodalomóra keretén belül. Folytatódik, tehát, az az író-olvasó találkozósorozat, amelyet a Podium Egyesület kezdeményezett, és amelynek célja, hogy a kortárs írók, diákok és tanárok között egyedi találkozások valósuljanak meg. A rendhagyó irodalomórák során kb. 600 diáknak lesz lehetősége kortárs íróval vagy írónővel találkozni.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida és Horia Marchean tart majd rendhagyó irodalomórákat hét marosvásárhelyi líceumban: Marosvásárhelyi Művészeti Líceum, Unirea Nemzeti Kollégium, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium, II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, Gheorghe Șincai Műszaki Líceum és Traian Săvulescu Mezőgazdasági Líceum.

Az elmúlt három évben a Podium Egyesület által szervezett író-olvasó találkozókon 23 író és több mint 1600 diák vett részt. A szervezésben több mint 20 tanár segített.

A projekt 2021-es évadjának főtámogatója a Reea kft.

Az Írók az iskolában projekt a Marisvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával valósul meg. A kulturális projektekre kiírt vissza nem térítendő anyagi támogatás elnyerésére szervezett verseny következtében a projektünk a Polgármesteri Hivatal támogatásában részesül.