Selectează o Pagină

Immár 4-ik alkalommal kerül sor az Írók az iskolában eseménysorozat megszervezésére 2021-ben szeptember és november között. Öt román és három magyar író fog találkozni hét marosvásárhelyi líceum diákjaival. Az előző évekhez hasonlóan, idén is rendhagyó irodalomórákat tartanak az írók a diákoknak. Az események során összesen több mint 600 diáknak lesz lehetősége személyesen találkozni kortárs írókkal.

Idén hat líceumban zajlanak majd az irodalomórák: Unirea Nemzeti Kollégium, Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Gheorghe Șincai Technológiai Líceum, II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum, Traian Săvulescu Mezőgazdasági Kollégium és Marosvásárhelyi Művészeti Líceum. Ezekben az iskolákban tart majd irodalomórákat Ioana Pârvulescu, Dan Coman, Simon Márton, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida és Horia Marchean. A találkozók sorrendjét és pontos időpontját később tesszük közzé.

Az Írók az iskolában idén sem valósulhatott volna meg a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozása nélkül. E támogatást a kulturális projektek vissza nem térítendő támogatásáért folyó pályázat nyomán nyertük el, értéke pedig 26,309 lej.

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy az év első felében a kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek képviselői, a Polgármesteri Hivatal képviselői és a helyi tanácsosok között folytatott tárgyalások eredményeként a projektértékelési kritériumok jelentősen javultak. Néhány dolgot azonban tisztázni szeretnénk, különösen azok számára, akik nem ismerik a helyi hatóságok által társfinanszírozott projektek lebonyolításának menetét.

Először is, a kapott társfinanszírozás nem azt jelenti, hogy a szervező automatikusan hozzáfér az összeghez. A szervező 30% előleget kap, majd minden tevékenység elvégzése és az ezt igazoló dokumentumok benyújtása után – beleértve azt is, hogy a szervező minden számlát kifizetett -, a projekt költségvetésének megfelelően kérheti a költségek megtérítését a versenyt követően megállapított összeg keretein belül.

Ezért különösen nagyra értékeljük a szponzoroktól kapott támogatást. Nemcsak azért, mert ez segít a saját hozzájárulásunk fedezésében, amely minden projekt költségvetésében kötelező módon jelen kell legyen, hanem azért is, mert a költségek megtérítéséig teljes mértékben fedeznünk kell a projekt anyagi részét.

Főtámogatónk a Reea cég, ezúton is köszönjük, hogy hozzájárulnak a projekt létrejöttéhez.

Köszönetünket fejezzük ki ugyanakkor a tanároknak is, akik a Podium Egyesület legfontosabb partnerei az Írók iskolában projekt lebonyolítása során.

„Írók az iskolában – 2021″, a Podium Egyesület projektje, melyet Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala kofinanszíroz a kulturális projektek vissza nem térítendő támogatásáért folyó pályázata nyomán.