Selectează o Pagină


Szeptemberben kezdődött, és novemberben végződött a 2020-as Írók az iskolában projekt. Az idei évad kissé különlegesnek számít, ugyanis a járványügyi helyzethez alkalmazkodva, a találkozók az online térben zajlottak. Nyolc író (négy román és négy magyar) találkozott öt marosvásárhelyi, illetve egy nagyváradi líceum osztályaival. Az idén több mint 600 diák vett részt a projekt eseményein. Az események szervezésében minden alkalommal a líceumok magyar- és románszakos tanárai segítettek, aiknek utólag is meg szereténk köszönni a segítséget és az együttműködést.

Az idei évadban Dragomán György, Szabó T. Anna, Márton Evelin, Szabó Róbert Csaba, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Radu Vancu és Ioana Nicolaie voltak a projekt meghívottjai. A Zoom-on és a Google Meet-en tartott rendhagyó irodalomórákon az írók irodalomról, műhelytitkokról és az alkotás nehézségeiről, szépségeiről beszélgettek a diákokkal. Az írók egy rövid bemutatkozással kezdték az órát, majd a diákok által feltett kérdések határozták meg a beszélgetés irányát. Voltak olyan esetek is, amikor a diákok saját verseikből olvastak fel párat, majd az író kiértékelte a fiatal „költők” alkotásait.

Mindig nagy hangsúlyt fektetünk a diákoktól kapott visszajelzésekre. Idén is örömmel tapasztaltuk, hogy számos pozitív visszajelzés érkezett a diákok részéről, ami arra enged következtetni, hogy a diákok szívesen vesznek részt ilyen jellegű eseményeken. Az Al. Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium egyik diákja így vélekedett a rendhagyó irodalomórákról: „Szerintem érdekes volt, és tetszett a barátságos környezet is. Sok újdonságot tanultunk, amely hasznunkra lehet az elkövetkezendő években. Számunkra nagyon sokat jelentett, hogy elmondhattuk a véleményünket, és hogy meg is hallgattak bennünket.”

A Művészeti Líceum diákjaitól is hasonló visszajelzéseket kaptunk. Elmondásuk szerint az írókkal való találkozás egy valóságos utazás volt az alkotás világába. A diákok legjobban azt értékelték, hogy az írók bátorították őket, és arra ösztönöözték őket, hogy kezdjenek el alkotni irodalmi műveket is.

A 2020-as író-olvasó találkozók szervezése és lebonyolítása után elmondhatjuk, hogy az idei évad is sikeres volt, s reméljük, hogy a találkozók sorát jövőre is folytatni tudjuk.

A 2020-as Írók az iskolában a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal anyagi támogatásával, illetve a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásával valósult meg.

(Varianta în limba română: https://bistos.ro/scriitori-la-scoala-2020-literatura-a-invins-criza/)