Selectează o Pagină


Minden jónak egyszer vége szakad, s ez alól nem kivétel a 2020-as Írók az iskolában sem. Projektünk utolsó vendége RaduVancu költő volt, aki november 9-én találkozott az Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium diákjaival. A találkozóra ezúttal is az online térben került sor, de ez nem akadályozta meg a IX. és XII. osztályok diákjait abban, hogy kérdéseik révén egy nyitott és kötetlen beszélgetést kezdeményezzenek a költővel. A bátrabb diákok saját szerzeményeikből is olvastak fel. Radu Vancu örömmel hallgatta meg a fiatalok verseit, s mindegyiküknek kiértékelte a szerzeményét. A IX. E osztály egyik diákja egy meglepetésdallal is készült, amelyet Radu Vancu verseiből állított össze. Az esemény szervezésében Raluca Marian és Florina Moldovan tanárnő segített.

Radu Vancu (született 1978. július 3-án Szebenben) román költő, író, irodalomtörténész. Jelenleg a szebeni Lucian Blaga Egyetem tanára és a Pen Romania klub elnöke. Számos verset fordított román nyelvre, többek között EzraPound, William Butler Yeats és John Berryman verseit is. Számos verses-, próza- és esszékötetet publikált. Verseskötetei közül a Hajnali négy. Otthonos énekek című kötet jelent meg magyarul 2016-ban.

Két sikeres év után, amelyek során 15 magyar és román író találkozott marosvásárhelyi diákokkal, a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt ismét megrendezésre kerül idén ősszel. Az idei évben a kialakult helyzethez igazítjuk a projektet, annak reményében, hogy akárcsak az irodalomban, a valós életben is bármilyen akadályt legyőzhetünk szolidaritás és jóakarat révén.

  1. szeptemberében és novemberében az Írók az iskolában nevű projekt keretein belül Dragomán György, Szabó TAnna, HristinaD oroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu tartott rendhagyó online irodalomórát marosvásárhelyi diákoknak.

Az előző két év során a marosvásárhelyi diákok 15 íróval és írónővel találkoztak és beszélgettek: Székely Csaba, Alina Nelega, MedeeaIancu, Bartis Attila, CristaBilciu, Demény Péter, GabrielaFeceoru, EliseWilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari és László Noémi is a meghívottak között voltak.

A Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projektben eddig kb. 1000 diák, 24 tanár és 7 líceum vett részt.

Az Írók az iskolában projektet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja anyagilag, valamint a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásában is részesül.