Selectează o Pagină


A 2020-as Írók az iskolában a végéhez közeledik, de a vége emlékezetesnek ígérkezik. A következő meghívott Ioana Nicolaie költő és prózaíró, aki az írói műhelytitkokról fog beszélgetni a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjaival. A találkozóra ismét az online térben kerül sor, november 6-án. Az esemény szervezésében Romana Pantea, Valeria Cioată és Ioana Păcurar tanárnők segítenek.

Ioana Nicolaie Oláhszentgyörgyön született 1974. június 1-én. Számos verseskötete jelent meg, többek között a Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf és az Autoimun is. Ezek mellett négy regénye is megjelent: Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmă, Pelinul negru,Cartea Reghinei.A Pelinul negru (Fekete üröm) elnyerte az Ateneu folyóirat díját, míg a Cartea Reghinei (Reghina könyve) a Radio România Cultural díjában részesült, valamint a Jászvásári Országos Próza-díjat, az Agenția de carte díját és az Observatorul Cultural folyóirat díját is elnyerte 2020-ban. Ezenkívül több gyerekkönyvet is írt, amelyek közül megemlítjük a következőket: Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii, Ferbonia,Vertijia, Călătoria lui Medilo, Cum am supraviețuit clasei a VIII-a.


Ioana Nicolaie számos nemzetközi irodalmi fesztiválon vett részt, így Franciaországban, Angliában, Németországban, Ausztriában, Mexikóban, Kanadában, Svédországban, Lengyelországban, az Egyesült Államokban és Bulgáriában is jelen volt ilyen jellegű fesztiválokon.

Két sikeres év után, amelyek során 15 magyar és román író találkozott marosvásárhelyi diákokkal, a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt ismét megrendezésre kerül idén ősszel. Az idei évben a kialakult helyzethez igazítjuk a projektet, annak reményében, hogy akárcsak az irodalomban, a valós életben is bármilyen akadályt legyőzhetünk szolidaritás és jóakarat révén.

  1. szeptemberében, októberében és novemberében az Írók az iskolában nevű projekt keretein belül Dragomán György, Szabó TAnna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu tart rendhagyó online irodalomórát marosvásárhelyi diákoknak.

Az előző két év során a marosvásárhelyi diákok 15 íróval és írónővel találkoztak és beszélgettek: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Bartis Attila, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari és László Noémi is a meghívottak között voltak.

Az Írók az iskolában projektet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja anyagilag, valamint a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásában is részesül.