Selectează o Pagină


Október 27-én és 29-én találkozik Márton Evelin a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival. A találkozók során a diákok kötetlen beszélgetés révén kerülhetnek közvetlen kapcsolatba a kortárs irodalommal. Az előző találkozókhoz hasonlóan, a mostaniak is az online térben fognak zajlani. Az esemény szervezésében Brandner Emőke tanárnő segít.

Márton Evelin író 1980. március 5-én született Kolozsváron. Tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetem művészettörténet szakán végezte. Két novelláskötete Bonjour Leibowitz (2008) és Macskaméz (2011) utánmegjelentkétregénye is, Papírszív (2012) és Szalamandrák Éjszakái (2015) címen. Munkásságáttöbbdíjjal is jutalmazták, többekközött Látó-nívódíjjal (2010) és Csíki László Irodalmidíjjal (2016).

Két sikeres év után, amelyek során 15 magyar és román író találkozott marosvásárhelyi diákokkal, a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt ismét megrendezésre kerül idén ősszel. Az idei évben a kialakult helyzethez igazítjuk a projektet, annak reményében, hogy akárcsak az irodalomban, a valós életben is bármilyen akadályt legyőzhetünk szolidaritás és jóakarat révén.

  1. szeptemberében, októberében és novemberében az Írók az iskolában nevű projekt keretein belül Dragomán György, Szabó TAnna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu tart rendhagyó online irodalomórát marosvásárhelyi diákoknak.

Az előző két év során a marosvásárhelyi diákok 15 íróval és írónővel találkoztak és beszélgettek: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Bartis Attila, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari és László Noémi is a meghívottak között voltak.

A Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projektben eddig kb. 1000 diák, 24 tanár és 7 líceum vett részt.

Az Írók az iskolában projektet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja anyagilag, valamint a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásában is részesül.