Selectează o Pagină


A soron következő „író az iskolában” Szabó Róbert Csaba lesz, aki kortárs irodalomórákat fog tartani a Gheorghe Șincai Műszaki Líceum diákjainak október 23-án. Az esemény szervezésében Simon Erika tanárnő segít.

Szabó Róbert Csaba író 1981. április 26-án született Szilágybagoson. Tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetem irodalom szakán végezte. Jelenleg a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője, valamint a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára. Eddig megjelent művei közül megemlítjük a Temetés este tízkor és Fekete Dacia – Erdélyi rémtörténetek című rövid prózai alkotásokat tartalmazó köteteit, valamint az Alakváltók és Vajon Nagyi és az aranyások című regényeket.

Két sikeres év után, amelyek során 15 magyar és román író találkozott marosvásárhelyi diákokkal, a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt ismét megrendezésre kerül idén ősszel. Az idei évben a kialakult helyzethez igazítjuk a projektet, annak reményében, hogy akárcsak az irodalomban, a valós életben is bármilyen akadályt legyőzhetünk szolidaritás és jóakarat révén.

2020. szeptemberében és novemberében az Írók az iskolában nevű projekt keretein belül Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu tart rendhagyó online irodalomórát marosvásárhelyi diákoknak.

Az előző két év során a marosvásárhelyi diákok 15 íróval és írónővel találkoztak és beszélgettek: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Bartis Attila, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari és László Noémi is a meghívottak között voltak.

A Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projektben eddig kb. 1000 diák, 24 tanár és 7 líceum vett részt.

Az Írók az iskolában projektet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja anyagilag, valamint a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásában is részesül.