Selectează o PaginăKét sikeres év után, amelynek során 15 magyar és román író találkozott marosvásárhelyi diákokkal, a Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekt ismét megrendezésre kerül idén ősszel. Az idei évben a kialakult helyzethez igazítjuk a projektet, annak reményében, hogy akárcsak az irodalomban, a valós életben is bármilyen akadályt legyőzhetünk szolidaritás és jóakarat révén.

Az idei évben György Dragomán, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu lesznek a projekt résztvevői. Ők három-három irodalomórát fognak tartani a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, a Művészeti Líceumban, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban, a GheorgheSincai Technológiai Líceumban és az Al. PapiuIlarian Nemzeti Kollégiumban. Akárcsak eddig, idén is az írók szabadon dönthetik el, hogy miként szervezik meg óráikat. A kötetlen beszélgetés az óra keretén belül segít majd a diákoknak közelebb kerülni a kortárs irodalomhoz, amely szinte teljesen hiányzik a tantervekből. A diákoknak lehetőségük nyílik megismerni az írókat, mint embereket, kérdéseket tehetnek fel nekik, és betekintést nyerhetnek az írói műhelytitkokba. A világjárvány miatt, az író-olvasó találkozókra most online kerül sor, de reméljük, hogy meghívottjaink lelkes hozzáállása és nyitottsága pótolni fogja az online kommunikáció okozta hiányosságokat.

Az Írók az iskolában projekt 2020-as évadát Dragomán György és Szabó T. Anna nyitotta meg, akik marosvásárhelyi és nagyváradi líceumokban tartottak rendhagyó irodalomórákat. A következő két meghívott Hristina Doroftei és Radu Țuculescu. HristinaDoroftei a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum diákjaival találkozik az online térben. Az esemény szervezésében DanielaMatache, Beatrice StandavidésRaluca Pop Matei tanárnő segít. RaduȚuculescu a GheorgheSincai Műszaki Líceumba látogat el. Az itteni rendhagyó órák szervezésében CristinaTimarés Diana Cârnațiu tanárnő segít.

Az előző két év során, a marosvásárhelyi diákok 15 íróval és írónővel találkoztak és beszélgettek: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari és László Noémi is a meghívottak között voltak.

A Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projektben eddig kb. 1000 diák, 24 tanár és 7 líceum vett részt.

Az Írók az iskolában projektet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja anyagilag, valamint a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásában is részesül.