Selectează o PaginăSzeptember 24-én Dragomán György és Szabó T. Anna találkozott a marosvásárhelyi Művészeti Líceum, illetve a Bolyai Farkas Elméleti líceum három-három osztályával. Az esemény szervezésében Sikó Olga és Kozma Edit tanárnők segítettek. A járványhelyzet miatta találkozók az online térben zajlottak, de ez nem akadályozta a nyitott beszélgetésés a barátságos légkör kialakulását.

Elsőként Szabó T. Anna találkozott a Művészeti Líceum három osztályával. A költőnő saját verseinek felolvasásával kezdte a rendhagyó irodalomórákat, majd egy rövid bemutatkozó után kezdődött a beszélgetés, amelynek során a diákok betekintést nyerhettek az írói műhelytitkokba. „Volt bennünk egy kevés kétely afelől, hogy a hosszú utat bejárt költőnő hogyan fog viszonyulni hozzánk, még líceumista diákokhoz, de ahogy a kedves arc megjelent a kivetítőn és olyan baráti közelségből szólt hozzánk, mintha egyenként régi ismerősei lennénk – holott csak néhány maszkos képkockát láthatott – minden negatív előítéletünk elszállt.” – nyilatkoztaegy diák a találkozó után.

A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a találkozók egyedi élményként maradtak meg mindenki emlékezetében. Szabó T. Anna így vélekedett a találkozásról: „Megvallom, volt bennünk némi jóféle drukk, mert – bár kezdünk belejönni a zoomolásba – még soha nem léptünk fel neten ilyen sok tanuló előtt, de végül nagyon jól működött a táv-beszélgetés, érezni lehetett a diákok érdeklődését, és ez ugyanúgy szólt az irodalomnak, mint az írók intenzív személyes jelenlétének. Igyekeztünk közel hozni hozzájuk a saját írásainkat, a módszereinket és a munkához szükséges fegyelmet, egy írói (és ezen át bármilyen felnőtt) életpálya fokozatos felépítésének nehézségeit. Öröm volt a diákok aktivitása, az, hogy még a személytelenebb körülmények között is mertek kérdezni, ráadásul olyasmit, ami láthatóan-hallhatóan őket is érdekelte és érintette, és amit a maguk életében és pályáján is alkalmazni tudnak, akármivel fognak később foglalkozni, úgyhogy az előadásaink nagy része izgalmasan interaktív volt, a hallgatóknak és a tanárok értő, figyelmes jelenlétének köszönhetően. Bízunk benne, hogy mindenkiben nyoma marad ennek a találkozásnak, és megnyit még néhány ajtót és utat a kortárs irodalom felé.”

Dragomán György a Bolyai Farkas Elméleti Líceum három osztályával találkozott szintén az online térben. Az író az alkotás folyamatának mozzanatairól beszélt a diákoknak, s a diákokat szemmel láthatóan magával ragadta a beszélgetés. „A Dragomán Györggyel való online beszélgetés után, szerintem mindenki kedvet kapott egy kis szövegíráshoz, vagy ha nem, akkor az olvasáshoz. Betekinthettünk az író alkotói folyamatába: elmesélte, hogyan lesz az elképzelt álomképbőlnovella vagy regény, egy gondolatból mondat, egy fehér falból mozivászon, sőt még a széket is láthattuk, ahol az ötletek születni szoktak. Emellett hasznos tippeket kaphattunk az írás gyakorlására, arra, hogy hogyan teremthetünk szavakból világot. Hálásak vagyunk, hogy megismerhettük a könyvek mögött álló barátságos alkotót.” – nyilatkozta a Bolyai líceum egy diákja a találkozó után.

Szeptember 25-én Dragomán György és Szabó T. Anna a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban közösen tartottak rendhagyó irodalomórát. Akárcsak a marosvásárhelyi előadások során, itt is az írói szakma kulisszatitkairól beszélt a két vendég, míg a diákok megfontolt kérdéseikkel járultak hozzá a beszélgetéshez.

Idén immár harmadik alkalommal kerül sor az Írók az iskolában projekt megszervezésére. Az első két évad során több mint 15 magyar és román író/költő találkozott kb. 1000 marosvásárhelyi diákkal. Az idei évben György Dragomán, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu lesznek a projekt résztvevői, akik három-három rendhagyó irodalomórát fognak tartani a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, a Művészeti Líceumban, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban, a Gheorghe Sincai Technológiai Líceumban és az Al. Papiu Ilarian Nemzeti Kollégiumban.

Az Írók az iskolában projektet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja anyagilag, valamint a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásában is részesül.