Selectează o PaginăKét sikeres év után, amelynek során 15 magyar és román író találkozott marosvásárhelyi diákokkal, a Podium Egyesület által szervezett
Írók az iskolában projekt ismét megrendezésre kerül idén ősszel. Az idei évben a kialakult helyzethez igazítjuk a projektet, annak reményében, hogy akárcsak az irodalomban, a valós életben is bármilyen akadályt legyőzhetünk szolidaritás és jóakarat révén.

Az idei évben György Dragomán, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie és Radu Vancu lesznek a projekt résztvevői. Ők három-három irodalomórát fognak tartani a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, a Művészeti Líceumban, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban, a Gheorghe Sincai Technológiai Líceumban és az Al. Papiu Ilarian Nemzeti Kollégiumban. Akárcsak eddig, idén is az írók szabadon dönthetik el, hogy miként szervezik meg óráikat. A kötetlen beszélgetés az óra keretén belül segít majd a diákoknak közelebb kerülni a kortárs irodalomhoz, amely szinte teljesen hiányzik a tantervekből. A diákoknak lehetőségük nyílik megismerni az írókat, mint embereket, kérdéseket tehetnek fel nekik, és betekintést nyerhetnek az írói műhelytitkokba. A világjárvány miatt, az író-olvasó találkozókra most online kerül sor, de reméljük, hogy meghívottjaink lelkes hozzáállása és nyitottsága pótolni fogja az online kommunikáció okozta hiányosságokat.

Idén Dragomán György és Szabó T. Anna nyitja meg az író-olvasó találkozók sorozatát. Ők szeptember 24-én találkoznak a marosvásárhelyi Művészeti Líceum és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjaival.

Az előző két év során, a marosvásárhelyi diákok 15 íróval és írónővel találkoztak és beszélgettek: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari és László Noémi is a meghívottak között voltak.

A Podium Egyesület által szervezett Írók az iskolában projekten eddig kb. 1000 diák, 24 tanár és 7 líceum vett részt.

Az Írók az iskolában projektet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatja anyagilag, valamint a Maros Megyei Tanfelügyelőség intézményi támogatásában is részesül.