Selectează o Pagină
László Noémi költőnő május 16-án, csütörtökön találkozott a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum három osztályával. Az esemény megszervezésében és lebonyolításában Farkas Judit tanárnő segített.

Változatos fogadtatás

Meghívottunk számára érdekes volt, hogy mindegyik osztályban másképp viszonyultak hozzá és magához a különleges, szokatlan helyzethez. Elmondása szerint a két tizenkettedik és egy kilencedik osztály közül kettőben nyitottabbak voltak a diákok és könnyebb volt velük kialakítani egy párbeszédet, az elsőként meglátogatott tizenkettedikben azonban kissé hallgatagabbak voltak, amit a korai időpontnak is tulajdonított.

Kíváncsi fiatalok

A diákok számos kérdéssel szembesítettékLászló Noémit, melyek közül meghívottunk nem szeretett volna egyet sem külön kiemelni. Összességében a következőképpen értékelte az eseményt, illetve a sok kérdést, melyekkel a fiatalok bombázták:
„Mikor írtad az első verset? Mikor szoktál írni? Miről írsz? Változtatsz a szövegen, vagy úgy hagyod? Nem romlik el a vers, ha utólag hozzányúlsz? Ki a példaképed? Hány verset írtál eddig? Mást is írsz, vagy csak verset? A versírásban léteznek szabályok? Mit szóltak a szüleid, amikor kiderült, hogy költő akarsz lenni? Íme, pár létfontosságú kérdés, amit a marosvásárhelyi Pedagógiai Líceum padjaiban ülő emberek tettek fel nekem, három egymást követő irodalomórán. Ezt kaptam tőlük, és a rettenetes lehetőséget, hogy minden alkalommal valami egyebet válaszoljak, bár bevallom, eléggé igyekeztem nagyjából következetesnek maradni. Mert fura szerzet az író, könnyen elragadja a pillanat, hiába van szó őróla, tényekről, valóságról. Hiszen ki vagyok én, mik a tények, mi a valóság? Ilyen dolgokon tűnődhettem tegnap, úgyhogy köszönöm az élményt mindenkinek, aki ezen a remek projekten ügyködik!”

Az egyszerű külső mögött bújkáló „csodabogár”

Farkas Judit tanárnő a következőképpen foglalta össze az eseményt:
„Üdvözöljük ezt a programkezdeményezést, mert lehetőséget teremt arra, hogy középiskolai diákok mint potenciális olvasóközönség közelebb kerüljenek a kortárs erdélyi irodalomhoz, s valamelyest betekintést nyerjenek költők, írók alkotói, emberi világába. A diákok érdeklődéssel fogadták László Noémit, kíváncsian méregették, hogyan is néz ki ma egy hús-vér költő, vizslatták az egyszerű külső mögött bújkáló “csodabogarat”, aztán az egyre inkább oldódó hangulatban, miközben elhangzottak jó és olykor ügyetlen kérdések, választ kaphattak arra, hogyan születik a költő, a vers; mit is jelent maga az alkotási folyamat; szakma-e a költőség avagy szenvedély, esetleg hobbi, sport; miként viszonyul a szülő költővé cseperedő gyerekéhez; hogyan él meg ma egy költő; sőt a 12-es diákok már a művészi etika kérdéseit is feszegették. Összességében a diákok számára élményt jelentett ez a találkozás. Köszönjük László Noéminek.”

Folytatás

Az írók és diákok közti találkozók sora véget ért erre a tanévre, azonban az „Írók az iskolában” projekt ezzel még nem zárult le: a projekten részt vevő hat középiskola könyvtárába eljuttatunk egy-egy, a tíz meghívott író műveiből összeállított könyvcsomagot.

A projektről

Február és május között tíz író találkozik hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. Mindegyik író legalább három irodalomórát tart. A következő írók fogadták el meghívásunkat: Tudor Ganea, Láng Orsolya, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. Az „Írók az iskolában” nevű projekt szervezője a Podium Egyesület, főtámogatója a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național). További támogatók: Reea („hardcover” támogató) és Ligia Voro („paperback” támogató). A Podium Egyesület partnerei, akik nélkül az „Írók az iskolában” projekt nem valósulhatott volna meg: a Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra irodalmi folyóirat és a Látó irodalmi folyóirat. Médiapartnerek: a Guerrilla Rádió, Erdély TV, a Zi de Zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió.

biztos.ro #irokaziskolaban | László Noémi @Pedagógiai Líceum