Selectează o Pagină
László Noémi május 16-án, csütörtökön találkozik a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum három osztályával 10:00 és 13:00 óra között. Az esemény megszervezésében és lebonyolításában Farkas Judit tanárnő segít.

László Noémiről

Kolozsvári származású költő és fordító-tolmács. 1973-ban született. Alap- és mesteri képzését a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen magyar-angol szakán végzi, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerez doktori fokozatot 2011-ben. 1995-ben napvilágot lát első verseskötete, a Nonó, mellyel a Román Írószövetség és a Magyar Írószövetség megosztott Sziveri-díját debüt-díját is elnyeri. Ezután további kötetei jelennek meg: Az ébredés előterében (1996), Esés után (2000), Papírhajó (2004), Százegy (2009), Feketeleves (2010), Labdarózsa (2010), Föld (2013), Bodzabél (2017). Mindemellett egyetemi tanárként kreatív írást tanít a kolozsvári BBTE kommunikáció szakán, műfordítóként és tolmácsként is dolgozik. Tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Magyar Írószövetségnek és a Szépírók Társaságának, 2012-2015 között az E-MIL elnöke is. Eddigi munkássága révén számos elismerés és díj tulajdonosa,hogy csak a legutóbbiakat említsük: József Attila-díj (2010), Szépirodalmi Figyelő-díj (2012) és Zelk Zoltán-díj (2013).

Fotó: Dimény-Haszmann Árpád

Kötetei megvásárolhatók a következő oldalakon:

Illusztráció: Miruna Lavinia

10 író, 6 líceum

Február és május között tíz író találkozik hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. Mindegyik író legalább három irodalomórát tart. A következő írók fogadták el a projekt meghívását: Tudor Ganea, Láng Orsolya, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. A szerzők és diákok közötti eddigi találkozók időrendi sorrendben:
  • Gabriela Feceoru – Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum (február 13.)
  • Demény Péter – II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum (február 21.)
  • Elise Wilk – Gheorghe Șincai Műszaki Líceum (február 28.)
  • Vida Gábor – Gheorghe Șincai Műszaki Líceum (március 7.)
  • Kali Ágnes – Bolyai Farkas Elméleti Líceum (március 27.)
  • Tudor Ganea – Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum (április 2.)
  • Alex Văsieș – Bolyai Farkas Elméleti Líceum (április 16.)
  • Láng Orsolya – Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum (május 7.)
  • Marin Mălaicu-Hondrari –Egyesülés Nemzeti Kollégium (május 9.)
Az idei tanév utolsó meghívottja László Noémi költő és fordító-tolmács, aki csütörtökön, május 16-án találkozik a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum három osztályával 10 órai kezdettel.

A projektről

Az „Írók az iskolában” nevű projekt szervezője a Podium Egyesület, főtámogatója a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (Adinistrația Fondului Cultural Național). További támogatók: Reea („hardcover” támogató) és Ligia Voro („paperback” támogató). A Podium Egyesület partnerei, akik nélkül az „Írók az iskolában” projekt nem valósulhatott volna meg: a Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra irodalmi folyóirat és a Látó irodalmi folyóirat. Médiapartnerek: a Guerrilla Rádió, Erdély TV, a Zi de Zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió.