Selectează o Pagină
Láng Orsolya író, költő, grafikus, könyvillusztrátor és animációkészítő (hogy csak a főbb foglalkozási köreit említsük) május 7-én, kedden találkozott a marosvásárhelyi Művészeti Líceum három osztályával. Az esemény megszervezésében és lebonyolításában Kozma Edit tanárnő segített.

Visszatérés a gyökerekhez

Láng Orsolya a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum grafika szakán végzett 2007-ben, ezért saját bevallása szerint külön örvendett, hogy „saját iskolájába” térhet vissza meghívottként. A tanáriba való belépés különösen furcsa élmény volt számára, hiszen diákként nem volt oda bejárása, ám ezúttal meghívottként, a reflexszerű kisdiáki érzések ellenére is beléphetett. „Nagyon érdekes volt visszatérni”, összegezte élményeit az esemény után.

Spontánul alakult

Meghívottunk nem készült „előadással”, hanem arra számított, hogy majd spontánul kialakul és adja magát a helyzet – így történt az, hogy a három osztály, ahol rendhagyó irodalomórát tartott, mind különböző módon fogadta, és ugyanannyira eltérően folyt a beszélgetés is az író és a diákok között. Láng Orsolya elmondása szerint az elsőként meglátogatott tizenkettedikes (képzőművész) osztályban nagyon nyitottak voltak a diákok, közösen az írás folyamatáról és egy mű születéséről beszélgettek, a következő tizenkettedik (zenész) osztály kissé még az előző órai felmérő hatása alatt volt, a tizenegyedikesek pedig oldottan, sok kérdéssel szembesítették, például, hogy mik inspirálják vagy mikor érez egy művet befejezettnek. Láng Orsolya így nyilatkozott az eseményről a projekt keretén belül készült podcast során:
„Úgy alakult, hogy minden osztályban valami másról esett szó, mert eleve nem készültem semmilyen kisbeszéddel, mivel nem is tudtam, hogy mi ennek tulajdonképpen a menete, hanem gondoltam, hogy majdspontánul alakul az egész. És valahogy mindegyik osztálynak megvan a maga dinamikája, amire rá kellhangolódni, úgyhogy kár is lett volna felkészülni és mereven tartani magam valamilyen fajta előíráshozvagy formához.”

Nyomot hagyott

Székely Anita, a programon részt vevő XI.B osztály diákja összefoglalta mindazt, amit Láng Orsolya látogatása jelentett a diákok számára:
„A különleges magyaróra felemelő élmény volt mindannyiunk számára. Szükségünk volt egy ilyen beszélgetésre, hiszen mi most keressük az utunkat. Van, aki biztosan tudja már, hogy hova tart és mivé szeretne válni, de Láng Orsolya története tökéletes példa volt számunkra, hogy míg mi a művészet egyetlen ágát tanuljuk és ismergetjük napról-napra, addig egy alkotó a művészet különböző ágaiban egyaránt kibontakozhat és otthon érezheti magát, hogy a művészet nagy egységét és csodáját egyaránt megélje. A művészetnek minden ága gyönyörű és számomra mindig egy óriási döntéshelyzet volt a képzőművészet, a zene, illetve az irodalom között.Az alkotó története ráébresztett arra, hogy ez sohasem volt csupán egyetlen döntés. A művészet ágai kiegészítik egymást és Láng Orsolya grafikus pályafutása, írói munkája, illetve a zenével ápolt szoros viszonya megmutatta nekünk, hogy a művészet ezen tág fogalmán belül bárhol is helyezkedünk el, a többi művészeti ág mindig szervesen kapcsolódni fog munkánkhoz. Köszönjük, hogy választ kaptunk kérdéseinkre. Megtudtuk, hogy mi inspirálja az alkotót, mióta alkot, hogyan születik meg egy regény, és mikor tekinthető befejezettnek. Sokat jelentett ez nekünk, hiszen Láng Orsolya válaszai közelebb hozták hozzánk az alkotás gondolatát, a modern irodalmat és irányzatokat, valamint jelenléte előrevetítette esélyinket, illetve egy ideális jövőkép reményét a Művészeti elvégzése után.”

Folytatás következik

Február és május között tíz író találkozik hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. Mindegyik író legalább három irodalomórát tart. A következő írók fogadták el meghívásunkat: Tudor Ganea, Láng Orsolya, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. Láng Orsolya után Marin Mălaicu-Hondrari költő, író és fordító találkozott az Egyesülés Nemzeti Kollégium három osztályának diákjaival május 9-én. Az idei tanév utolsó meghívottja László Noémi költő és fordító-tolmács, aki csütörtökön, május 16-án találkozik a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum három osztályával 10 órai kezdettel.

A projektről

Az „Írók az iskolában” nevű projekt szervezője a Podium Egyesület, főtámogatója a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național). További támogatók: Reea („hardcover” támogató) és Ligia Voro („paperback” támogató). A Podium Egyesület partnerei, akik nélkül az „Írók az iskolában” projekt nem valósulhatott volna meg: a Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra irodalmi folyóirat és a Látó irodalmi folyóirat. Médiapartnerek: a Guerrilla Rádió, Erdély TV, a Zi de Zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió.