Selectează o Pagină
Marin Mălaicu-Hondrari május 9-én, csütörtökön találkozott az Unirea Nemzeti Kollégium diákjaival, akik három rendhagyó irodalomórát tartott. Az eseményre az Írók az iskolában nevű projekt keretein belül került sor. A szervezésben Diana Potcoavă, Pop Consuela Manuela és Bândilă Melania tanárnők segítettek. „Ha elfogadjuk, hogy azok a hatalmas számítógépek kis és rendkívül hatékony táblagépekké fejlődtek, miért nem fogadjuk el, hogy a vers is egy hasonló fejlődésen ment keresztül?” – tette fel a kérdést a diákoknak Marin Mălaicu-Hondrari. Ilyen és ehhez hasonló egyszerű kérdések alapján beszélt a költő a diákoknak az irodalomról és a költészet fontosságáról, továbbá bátorította őket, hogy írjanak. A beszélgetés nem volt egyoldalú, a diákok számos kérdést tettek fel a költőnek, mi több, néhányan azt is „beismerték”, hogy a szabadidejükben szépirodalmi szövegeket alkotnak. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy úgy a diákok, mint a költő, jól érezték magukat az órákon. „Az Unirea Nemzeti Kollégiumban töltött három óra alatt ismét bebizonyosodott, hogy a diákokat nem csak a telefonok, a zene és a videojátékok iránt érdeklődnek, hanem az irodalom iránt is, főként a kortárs irodalom iránt. Mindössze arra van szükség, hogy valaki segítsen nekik rálátni a dolgok lényegére, kortárs szerzők műveit ajánlja nekik és nemes egyszerűséggel meséljen nekik a kortárs irodalomról” – nyilatkozta a költő a rendhagyó irodalomórák után. A diákok visszajelzéseiből kiderült, hogy egyedi élmény volt számukra egy kortárs költővel találkozni, sok új információval gazdagodtak és remélik, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, amikor egy ilyenszerű eseményen részt vehettek.Consuela Pop tanárnő, az Unirea Nemzeti Kollégium aligazgatója, az órák végén elmondta, hogy nagy szükség van a diákoknak a kortárs irodalommal és szerzőkkel való közvetlen kapcsolatba lépésére.

10 író, 6 líceum

Február és május között tíz író találkozik hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. Mindegyik író legalább három irodalomórát tart. A következő írók fogadták el a Podium Egyesület meghívását: Tudor Ganea, Láng Orsolya, EliseWilk, GabrielaFeceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. A szerzők és diákok közötti eddigi találkozók időrendi sorrendben:
  • GabrielaFeceoru – Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum (február 13.)
  • Demény Péter – II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum (február 21.)
  • EliseWilk – GheorgheȘincai Műszaki Líceum (február 28.)
  • Vida Gábor – GheorgheȘincai Műszaki Líceum (március 7.)
  • Kali Ágnes – Bolyai Farkas Elméleti Líceum (március 27.)
  • Tudor Ganea – Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum (április 2.)
  • Alex Văsieș – Bolyai Farkas Elméleti Líceum (április 16.)
  • Láng Orsolya – Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum (május 7.)
  • Marin Mălaicu-Hondrari – Egyesülés Nemzeti Kollégium (május 9.)
Az „Írók az iskolában” nevű projekt szervezője a Podium Egyesület, a projekt főtámogatója a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (Adinistrația Fondului Cultural Național). További támogatók: Reea („hardcover” támogató) és Ligia Voro („paperback” támogató). A Podium Egyesület partnerei, akik nélkül az „Írók az iskolában” projekt nem valósulhatott volna meg: a Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra irodalmi folyóirat és a Látó irodalmi folyóirat. Médiapartnerek: a Guerrilla Rádió, Erdély TV, a Zi de Zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió.