Selectează o Pagină
Alex Văsieș a hetedik meghívott az Írók az iskolában (2019) projekt keretein belül, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum három osztályával találkozott Marosvásárhelyen április 16-án. A költő és a diákok közötti találkozók a román nyelv és irodalom órák alatt zajlottak le a Podium Egyesület szervezésében, Bogdan Rațiu román nyelv és irodalom tanár segítségével.

Költő, fordító és doktorandusz

Alex Văsieș az egyik legsikeresebb kortárs román költő és fordító, jelenleg a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsész karán végzi doktori tanulmányait. Versei a Steaua, Tribuna, Echinocțiu, Hyperion, Zona nouă és Poesis folyóiratokban jelennek meg. Három eddig megjelent verseskötete: Lovitura de Cap (2012, Casa de Pariuri Literare Kiadó); Instalația (2016, Cartea Românească Kiadó); és Oana Văsieș (2016, Charmides Kiadó). 2013-ban elnyerte a Romániai Írók Egyesületének debüt díját, valamint 2017-ben megkapta a „Tânărul poet al anului 2016” („A 2016-os év fiatal költője”) díjat. Ezenkívül jelölték a Mihai Eminescu Opera Prima díjra és az Observator cultural nevű folyóirat díjára is. A fiatalok hamar felbátorodtak az Alex nyugodt, nyílt és barátságos hozzáállásától, ami által közelinek érezték őt a saját gondolkodásmódjukhoz. Figyelemmel kísérték a költő első próbálkozásairól való történeteit (mint elmesélte, tizedik osztályban kezdett el verset írni), az útról, amit egy vers a gondolattól a végső formáig bejár (ennek hosszúsága több hónapig, vagy akár egy évnél többig terjedhet), legkedveltebb témáiról (Alex Văsieș egy abszolút romantikus, de alapjáraton természetesen posztmodern fajta). A diákok azt is megtapasztalhatták, hogy hangzik egy vers az ő szájából. Miután a tétovázást félretették, hol visszafogottabb, hol viszont merészebb kérdéseket tettek fel, néhol olyanokat is, amikkel még nem találkozott a költő, s amelyek gondolkodóba ejtették, de olyat egyet sem, ami hidegen hagyta volna. Nem hiányoztak az inspiráció forrásáról, a költészet által nyert jövedelméről, valamint szerelemről és szerelembe esésről való kérdések sem. Alex Văsieș értékelte a diákok nyíltságát, érdeklődését és szemfülességét, a meleg fogadtatás pedig segített neki leküzdeni az izgalmát, melyet bevallott a szervezőknek még a legelső találkozó előtt.

A boldog találkozók és találkozások a vezetést is kellemesebbé teszik

„Az első óra előtt, a 9-ik osztálynál – rég nem láttam ilyen kíváncsi és életvidám tekintetet –, azon gondolkodtam, hogyan lehetnék érdekes, hogyan nyerhetném meg a bizalmukat. De ahogy beléptem a terembe, világossá vált: csak őszinte kell legyél és bízz bennük. Onnan kezdve, függetlenül attól, hogy 9-ik, 10-ik vagy 12-ik osztályról volt szó, úgy éreztem magam, mintha líceumbeli volt osztálytársaimmal találkoztam volna, akik, furcsa módon érdeklődni kezdtek az irodalom iránt, és a legváratlanabb kérdéseket tették fel. Annyi energia és intenzitás jött felém a három óra alatt, hogy egész úton hazafelé táncoltam és dúdoltam egyedül a volán mögött az LCD Soundsystemre”, mesélte Alex Văsieș a három találkozó után.
A diákok és tanárok részéről jövő értékelést Nagy Judith Emőke romántanárnő is összefoglalta: „Nagyon jónak találtam ezt a találkozót, hisz alkalmuk volt a gyerekeknek találkozniuk egy kortárs költővel. Jó látniuk, hogy a költő is ember, nem csak a tananyag része. A románóra szempontjából meg sikerélményt nyújtott, hogy kapcsolatba léphettünk a kortárs román irodalom egyik képviselőjével is. Ez segít mindenképp elfogadóvá tenni a diákot és megérteni, hogy semmi különbség nincs román vagy magyar kortárs költő között”, vélekedett a találkozókról Nagy Judith Emőke tanárnő.

10 költő 6 líceumban

A február-május közötti periódusban tíz kortárs szerző fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. A szerzők legalább három irodalomórát fognak levezetni. Az „Írók az iskolában” projekt a Podium Egyesület keretein belül jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap társfinanszírozásával és a Reea cég (a projekt „hardcover” szponzora), valamint Ligia Voro újságíró („paperback” szponzorunk) támogatásával. Az írók, akik elfogadták a meghívásunkat: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. Sajnos, Márton Evelin prózaíró értesített bennünket, hogy nem tud eljönni Marosvásárhelyre májusra tervezett találkozóra a Művészeti Líceum diákjaival. Ezért meghívtuk Láng Orsolya költőnőt, és örvendünk, hogy elfogadta a meghívásunkat. Az Írók az iskolában (2019) projekt következő három találkozóra a húsvétti vakáció fog sor kerülni. Láng Orsolya május 7-én megy a Művészeti Líceumba, Marin Mălaicu-Hondrari az Egyesülés Nemzeti Kollégiumba május 9-én és László Noémi a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumba május 17-én. A Podium Egyesület „Írók az iskolában” nevű projektjének partnerei: Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra és a Látó irodalmi lapok; médiapartnerei pedig: Radio Guerilla, a Erdély TV, a Zi de zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió. (Fotó: Andrei Vornicu)