Selectează o Pagină
Kali Ágnes költő és dramaturg öt bolyais osztálynak tartott rendhagyó irodalomórát március 27-én. A találkozókat Szakács Mátyási Tímea, Fekete Erzsébet-Noémi, Murvai Éva Imola, Sikó Olga Anna és Soós Katalin tanárnők segítettek megszervezni.

Zene és irodalom

A fiatal Kali Ágnes nyíltan mesélt az irodalmi és zenei befolyásokról, melyek hatottak rá (a diákok kérésére azt is elárulta, hogy szívesen hallgat különböző zenészeket, mint például Nick Cave, Kendrick Lamar, Lana del Rey, de Eminemet sem zárja ki), olvasmányokat ajánlott, mesélt az ihletről, hogy hogyan tárgyiasul meg és alakul át szöveggé, felolvasott debütkötetéből, és elmondta, hogyan járult hozzá az édesapja halála e kötet kialakulásához. Az írással kacsintgató fiatalok kérésére tanácsokkal is szolgált írás tekintetében.

„A cél a párbeszéd kialakítása volt, nem pedig az, hogy megmondjam a tutit.”

Kali Ágnes így nyilatkozott a diákokkal való találkozókról:
„Nagyon nyitottak a fiatalok, és meglepő, mennyire jártasak a kortárs irodalomban. A cél egyébként a párbeszéd kialakítása volt, nem pedig az, hogy megmondjam a tutit. Beszélgettünk, majd a verseimből is felolvastam nekik. Azt tapasztaltam, hogy a diákok mind a költészet, mind a széppróza iránt fogékonyak, és arra is van esély, hogy a klasszikus irodalommal is kialakítsanak egy egészséges kapcsolatot, amely túlmutat az iskolai tananyagon.”
Interjún kívül azt is elmondta, hogy ennyire jól nem érezte magát még iskolában, illetve hogy soha nem fogadták ennyi szeretettel és ilyen tárt karokkal tanintézményben. Szakács Mátyási Tímea így nyilatkozott az eseményről:
„Különleges nap volt március 27-e, különleges élményben volt részük a bolyais diákoknak. Kali Ágnes írónő az írás, alkotás folyamatáról beszélgetett a diákokkal, személyes élményeit osztotta meg velük, verseit saját hangján hallhatták. Elmesélte, hogy egy-egy vers megszületését katarzisként éli meg, hogy izgalmasnak találja a belső hangok ritmusát – múltból, élményekből, impulzusokból merítkezik. A diákok kérdezhettek, megoszthatták tapasztalataikat, elmesélhették az írással járó nehézségeiket, tanácsot, véleményt kértek. Első kézből kaptak információt arról, hogy mennyire felemelő lehet az írás, de ugyanakkora öröm az olvasás is. Felnéznek a fiatal költőnőre. Köszönjük a mai napot.”
Minden író-olvasó találkozó után egy podcastet készítünk a meghívottal. A Kali Ágnessel készült interjú elérhető az alábbi linken: https://anchor.fm/biztosro/episodes/biztos-ro-irokaziskolaban–Vida-Gbor-Gheorghe-incai-e3ejod

Folytatás

A február-május közötti periódusban tíz kortárs szerző fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. A szerzők legalább három irodalomórát fognak levezetni. Az „Írók az iskolában” projekt a Podium Egyesület keretein belül jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap társfinanszírozásával és a Reea cég (a projekt „hardcover” szponzora), valamint Ligia Voro újságíró („paperback” szponzorunk) támogatásával. Az írók, akik elfogadták a meghívásunkat: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. A Podium Egyesület „Írók az iskolában” nevű projektjének partnerei: Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra és a Látó irodalmi lapok; médiapartnerei pedig: Radio Guerilla, a Erdély TV, a Zi de zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió.

(Foto: Andrei Vornicu)