Selectează o Pagină
Kali Ágnes öt líceumi osztályban fog egy-egy irodalomórát tartani szerdán, március 27-én, 9 órától kezdődően. Az órákon Szakács Mátyási Tímea tanárnő osztályai fognak részt venni. Kérésünkre, az esemény előtt a költőnő elmondta véleményét a projektről és arról is szót ejtett, hogy milyen célokkal/ reményekkel vág neki a „kihívásnak”: „Nagyon örültem, amikor tavaly év végén először megkeresett Valentin Covaciu és meghívott a projektbe. Fontosnak tartom a kétnyelvűséget, és fontosnak tartom azt is, hogy a kortárs irodalom eljusson a fiatalokhoz. Az iskolákban mai napig sokszor az irodalmat egy nagyon távoli, ódivatú dologként mutatják be. Szeretném megmutatni a diákoknak azt, hogy az irodalom nem csak öreg, bajszos, múlt századi pipázó bácsikból áll. Szeretném átadni nekik azt a szabadságot, amit az ember érezhet írás közben.” Február és május között tíz író fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. Mindegyik író három irodalomórát fog tartani. Az „Írók az iskolában” nevű projekt szervezője a Podium Egyesület, a projekt főtámogatója a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (Adinistrația Fondului Cultural Național). További támogatók: Reea („hardcover” támogató) és Ligia Voro („paperback” támogató). A következő írók fogadták el a Podium Egyesület meghívását: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. Elsőként Gabriela Feceoru költőnő találkozott február 13-án a „Mihai Eminescu” Pedagógiai Líceum diákjaival. A következő meghívott Demény Péter volt, aki csütörtökön, február 21-én találkozott a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival. A soron következő meghívott Elise Wilk dramaturg és műfordító volt, aki február 28-án, csütörtökön találkozott a marosvásárhelyi Gheorghe Șincai Műszaki Líceum három líceumi osztályának diákjaival. Vida Gábor ugyanebben a líceumban tartott három irodalomórát március 7-én.

Fotó: Attila Bán

Kali Ágnes 1996-ban született Sepsiszentgyörgyön. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karán belül végezte tanulmányait teatrológia szakon. Jelenleg költőként és dramaturgként foglalatoskodik, kollaborált magyar és román színházakkal egyaránt, így a kortárs dráma olyan alakjaival dolgozott együtt, mint Radu Afrim vagy Nagy Botond. Számos magyarországi és erdélyi irodalmi lapban publikálták írásait, például a Helikonban és a litera.hu irodalmi portálon. Verseit lefordították románra, angolra és németre is. Emellett megjelent az Erdélyi szép szó 2017-es kiadásában, a József Attila Kör által 2015-ben publikált R25 antológiában – A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában címen, valamint a Ștefan Baghiu által koordinált Csend, béke, perverziók, hepiend – Fiatal romániai magyar költők antológiája (Linişte, pace, perversiuni, hepiend – Antologia tinerilor poeți maghiari din România) című antológiában is helyet kapott. A 2018-as Zona Nouă (Z9) fesztiválon (https://www.facebook.com/events/173627463548006/), és a Poeții Tineri. Festival de poezie contemporană fesztiválon (https://www.facebook.com/events/173627463548006/) meghívott költőként szerepelt. Debütkötete 2018-ban jelent meg a Fiatal Írók Szövetsége kiadásában, Ópia címen. 2019-ben a Dies wird die Hypnose des Jahrhunderts – Ungarische Lyrik der Gegenwart (Ez lesz az évszázad hipnózisa) címet viselő német nyelvű antológiában is megjelentek versei, 31 másik fiatal magyar költő munkái között.

Illusztráció: Szilágyi Panna

A Podium Egyesület partnerei, akik nélkül az „Írók az iskolában” projekt nem valósulhatott volna meg: a Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra irodalmi folyóirat és a Látó irodalmi folyóirat. Médiapartnerek: a Guerrilla Rádió, Erdély TV, a Zi de Zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió. ____ Debütkötete 2018-ban jelent meg a Fiatal Írók Szövetsége kiadásában, Ópia címen. A kötet megvásárolható az alábbi linkeken: További írásai olvashatók online: Vérszerződés c. verse németre lefordítva itt olvasható: http://signaturen-magazin.de/agnes-kali–blutsvertrag.html A Csend, béke, perverziók, hepiend – Fiatal romániai magyar költők antológiája megvásárolható a következő linken: https://maxblecher.ro/liniste_pace_perversiuni_heppiend.php Az R25. A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában c. antológia megvásárolható itt: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Afra_Janos_R25_A_rendszervaltas_utan_s&pid=22%3A279441 Ez lesz az évszázad hipnózisa (Dies wird die Hypnose des Jahrhunderts): http://kulter.hu/2019/03/nemet-kotet-32-magyar-kolto-verseivel/?fbclid=IwAR0u1byLSvMDZ0MyyCVZqgWO7ogbytytbRClJtdH8c7JUrKblYH8H3B3Fm8 Az Erdélyi szép szó 2017 megvásárolható itt: http://xantusz.hu/erdelyi-szep-szo-2017.html A Transindex 2017-ben interjút készített Kali Ágnessel bátorságról, belső nyelvről és kötet előtt levésről: https://www.youtube.com/watch?v=wpNYDHXWBbU “A lázadó Kali Ágnes”: https://www.3szek.ro/load/cikk/113602/a_lazado_kali_agnes Egy riport a FISZ sorozatából, melyben többek között Kali Ágnes mesél az első kötetének kiadásáról: https://www.facebook.com/fiatalirokszovetsege/videos/2113203922134492/ Drámaművei: