Selectează o Pagină
Az író három rendhagyó irodalomóráját március 7-én tartotta a Gheorghe Șincai Műszaki Líceumban, amelyeken Simon Erika tanárnő osztályai vettek részt. Az „Írók az iskolában” (2019) nevű projekt negyedik meghívottja olyan irodalmi szakembereket követett, mint Gabriela Feceoru költőnő, Demény Péter író, valamint Elise Wilk dramaturg.

Első alkalommal a katedránál

Az író elmondta, hogy habár magyar-francia szakon végzett, sohasem tanított iskolában, ezért kihívást jelent számára diákok előtt beszélni. Eddig az egyetlen pedagógiai tevékenység, amelyben oktatóként részt vett, egy irodalmi workshop volt, amelyet a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tartott. Ennek ellenére, az órákon barátságos hangulat alakult ki, a diákok figyelemmel kísérték mindazt, amit az író mondott. „Számukra az irodalom nem volt többé távoli és érthetetlen, hanem emberibbnek tűnt. Legalábbis én így éreztem.” – nyilatkozta az író az órák után. A Sincai Líceum magyartanára, Simon Erika, elmondta, hogy diákjainak régi kívánsága, hogy ma is élő, alkotó íróval találkozzanak, hiszen bennük él a kíváncsiság arra vonatkozóan, hogy a klasszikusok mellett milyen lehet a kortárs irodalom, vannak-e ma is sikeres, népszerű szerzők, akikre az olvasóközönség odafigyel. A tanárnő szerint nagyszerű lehetőség az, ha a diákok megtapasztalhatják, hogy az író nem a maga elefántcsonttornyában élő, megközelíthetetlen személy, esetleg piedesztálra emelt művész csupán, hanem igazi, közvetlen, megszólítható ember, aki hozzájuk hasonló gyermekkori élmények hatása alatt nevelkedett és formálódott azzá, aki most: sikeres író és hiteles ember. A március 7-ei író-olvasó találkozó során az iskola diákjai meggyőződhettek arról, hogy nemcsak létezik ilyen alkotó, hanem képes az olvasóval eleven, közvetlen kapcsolatot teremteni. A diákok visszajelzéseit összegezve elmondható, hogy a 3 megtartott rendhagyó irodalomóra mindenki számára pozitív élményt nyújtott és emlékezetes marad.

További meghívottak

A február-május közötti periódusban tíz kortárs szerző fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. A szerzők legalább három irodalomórát fognak levezetni. Az „Írók az iskolában” projekt a Podium Egyesület keretein belül jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap társfinanszírozásával, a Reea cég, valamint LigiaVoro újságíró támogatásával. Az írók, akik elfogadták a meghívásunkat: Tudor Ganea, Márton Evelin, EliseWilk, GabrielaFeceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. A Podium Egyesület „Írók az iskolában” nevű projektjének partnerei: Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra és a Látó irodalmi lapok; médiapartnerei pedig: RadioGuerilla, a Erdély TV, a Zi de zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió. Kali Ágnes március 27-én találkozik a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjaival, ezt követően Tudor Ganea április 2-án a Művészeti Líceum diákjaival találkozik, míg Alex Văsieș április 16-án a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba látogat el. Minden író-olvasó találkozó után egy podcast-et készítünk a meghívottal. A Vida Gáborral készült interjú elérhető az alábbi linken:

(fotó: © Andrei Vornicu)