Selectează o Pagină
Vida Gábor író három irodalomórát fog tartani Simon Erika tanárnő osztályaiban március 7-én, csütörtökön, 9 órától kezdődően.

Illusztráció: © Szilágyi Panna

Február és május között tíz író fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. Mindegyik író három irodalomórát fog tartani. Az „Írók az iskolában” nevű projekt szervezője a Podium Egyesület, a projekt a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național) társfinanszírozásában jött létre. További támogatók: Reea („hardcover” támogató) és Ligia Voro („paperback” támogató). A következő írók fogadták el a Podium Egyesület meghívását: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. Elsőként Gabriela Feceoru költőnő találkozott február 13-án a „Mihai Eminescu” Pedagógiai Líceum diákjaival. A következő meghívott Demény Péter volt, aki csütörtökön, február 21-én találkozott a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival. A soron következő meghívott Elise Wilk dramaturg és műfordító volt, aki február 28-án, csütörtökön találkozott a marosvásárhelyi Gheorghe Șincai Műszaki Líceum három líceumi osztályának diákjaival. Vida Gábor 1968. március 4-én született Kisjenő nevű városkában. 1994-ben szerez diplomát a Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar-francia szakán. 1994-től Marosvásárhelyen él, a Látó szépirodalmi folyóirat próza rovatának a szerkesztője. Prózájára a hagyományos szerkezet jellemző, példaképei között klasszikus szerzők szerepelnek: Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Platón, Dosztojevszkij, Jack London. Műveinek középpontjában Erdély és a romániai élettapasztalat áll. Számos regénynek a szerzője, nagyrészük a budapesti Magvető kiadó gondozásában jelent meg. Magyarra fordította Eugen Urcariu „Așteptându-i pe barbari” (Barbárokra várva) című regényét. Fontosabb művei:
  • Búcsú a filmtől. Marosvásárhely, Mentor, 1994.
  • Fakusz három magányossága. Budapest, Magvető, 2005.
  • Ahol az ő lelke. Budapest, Magvető Könyvkiadó, 2013.
  • Egy dadogás története. Budapest, Magvető Könyvkiadó, 2017.
Irodalmi munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között Arany János-díj (2005) és Déry Tibor-díj (2017). A Podium Egyesület partnerei, akik nélkül az „Írók az iskolában” projekt nem valósulhatott volna meg: a Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra irodalmi folyóirat és a Látó irodalmi folyóirat. Médiapartnerek: a Guerrilla Rádió, Erdély TV, a Zi de Zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió. Művei megvásárolhatók a következő linken: https://bookline.ro/search/search.action?inner=true&searchfield=%22Vida+G%C3%A1bor%22&tab=bookline.ro%2Fbook További információk a szerző munkásságáról: https://nepszava.hu/1143041_ketten-kaptak-meg-iden-a-dery-dijat http://epa.oszk.hu/00300/00384/00018/01.html http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=szerzo&id=54