Selectează o Pagină
Elise Wilk három órát tartott a kortárs dramaturgiáról Cristina Timar, Ruxandra Șoțan és Diana Cîrnațiu tanárnők egy-egy líceumi osztályában. Az írónő a diákokkal február 28-án találkozott a Gheorghe Șincai Műszaki Líceumban, pont a tanintézménynek nevet adó személyiség születésnapján. Február és május között tíz író fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. Mindegyik író három irodalomórát fog tartani. Az „Írók az iskolában” nevű projekt szervezője a Podium Egyesület, a projekt a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național) társfinanszírozásában jött létre. További támogatók: Reea („hardcover” támogató) és Ligia Voro („paperback” támogató). A következő írók fogadták el a Podium Egyesület meghívását: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. Elise Wilk a harmadik író, aki középiskolás diákokkal találkozott a projekt keretein belül, Gabriela Feceoru és Demény Péter után. Elise Wilk 1981 július 29-én született Brassóban. A Babeș Bolyai Tudományegyetemen végezte alapképzését újságírói szakon, majd két mesteri diplomát szerzett: egyet irodalom és kommunikációból a brassói Transilvania (Erdély) Egyetemen, és egy másikat drámaírásból a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem keretein belül. Jelenleg ugyanitt doktorandusz hallgató, disszertációját a fiatal publikumnak címzett színházi előadásokról írja. A S-a întâmplat într-o joi (Egy csütörtökön történt) címet viselő első drámájával a 2008-as dramAcum5 verseny egyik nyertese lett. Azóta a szövegeit romániai és külföldi színházakban is bemutatják, eddig 10 nyelvre fordították le őket.

Az írók nyitottak és megközelíthetők

Bár meg van szokva a diákokkal való kapcsolattartással és az ő közegükkel (hiszen egyik kedvenc témája a kamaszkor összetett és gyakran félrevezető univerzuma), az Írók az iskolában projekt keretein belül beszélni a kortárs dramaturgiáról bizonytalan terepnek és ugyanakkor jó kihívásnak bizonyult Elise Wilk számára. „Nem könnyű egymás után három irodalomórát tartani, de nekem nagyon tetszett. Eleinte kissé izgultam, ezt be kell vallanom, mert bár én gyakran találkozom diákokkal, azonban eddig minden alkalommal olyanokkal, akiket érdekelte a színház világa, akik láttak általam vagy más kortárs írók által megírt szövegek alapján készült előadásokat, vagy játszottak már ifjúsági darabokban, azaz egy kissé jobban hajlottak a színház és a drámairodalom felé. Én pedig tudtam, hogy nem nagyon járnak színházba és nem sokat olvasnak, így féltem egy kicsit, hogy nem tudom majd megközelíteni őket, de minden annyira természetesen ment, hogy el is felejtettem, hogy izgultam. Már az első pillanattól nagyon jól ment minden, és igazán pozitív meglepetés ért velük kapcsolatban”, ismerte el a drámaírónő. Elise bevallotta, hogy gyerekkorában nagy örömmel olvasta egy svéd írónő műveit, akinek a világ minden sarkából írtak levelet gyerekek, de ő nem mert, amit aztán utólag megbánt. „Én úgy gondoltam volna korábban, hogy egy író egy megközelíthetetlen személy, aki valahol a magaslaton ül és én nem juthatok el hozzá, de ők most, a technológia rohamos, fejlődésével sokkal közelebb állnak az emberekhez, és rájönnek, hogy az írók is ugyanolyan emberek, mint én vagy te, mindennapi emberek, akikkel beszélgetni lehet, és szerintem emiatt fesztelenebbek, mint mi voltunk”, véli Elise Wilk.

Empátia és a diákok reakcióira való figyelem

Cristina Timar tanárnő értékelte a három osztály diákjainak nyújtott lehetőséget, hogy közelebb kerüljenek a kortárs román dramaturgiához, egyenesen a forrásból. „A kortárs színház élő, dinamikus és cool, mivel valódi emberek valódi problémáit boncolgatja, legyenek azok fiatalok vagy felnőttek, így válik művészi közeggé, melyben új kifejezési formákkal kísérletezhetnek, és terapeutikus jellegűvé egyaránt. […] A három óra, melyet természetességgel, empátiával és a fiatalok reakcióira való teljes figyelemmel vezetett le [az írónő], friss levegőt hozott egy megszokott iskolai nap valamelyest merev programjába, és felhívásként szolgált megismerésre és önmegismerésre. Az osztályokban lezajlott órák voltaképpen a színházi élmény folytatására való felhívásnak bizonyultak, mivel Elise Wilk írónő lezárásképpen néhány ajánlást tett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban az idei szezonban megtekinthető előadásokról, melyekről kár lenne lemaradni”, összegezte a történteket Cristina Timar tanárnő.

Vida Gábor és Kali Ágnes írók következnek

Elise Wilk lőadásai közül Marosvásárhelyen megtekinthető a Camera 701 (701-es szoba) a Nemzeti Színházban Rareș Budileanu rendezésében és a Semnale disperate către planeta Pluto (Kétségbeesett jelzések Plutó bolygó felé) a 3G Színházban, Theo Marton rendezésében. A Podium Egyesület partnerei, akik nélkül az „Írók az iskolában” projekt nem valósulhatott volna meg: a Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra irodalmi folyóirat és a Látó irodalmi folyóirat. Médiapartnerek: a Guerrilla Rádió, Erdély TV, a Zi de Zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió. A következő írók, akik kortárs irodalomórákat tartanak és találkoznak a város középiskolás diákjaival: Vida Gábor a Gheorghe Șincai Műszaki Líceum magyar tagozatán március 7-én és Kali Ágnes a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban március 27-én.