Selectează o Pagină
A február-május közötti periódusban tíz kortárs szerző fog találkozni hat marosvásárhelyi líceum diákjaival. A szerzők legalább három irodalomórát fognak levezetni. Az „Írók az iskolában” projekt a Podium Egyesület keretein belül jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap társfinanszírozásával és a Reea cég (a projekt „hardcover” szponzora), valamint Ligia Voro kolléganőnk („paperback” szponzorunk) támogatásával. Az írók, akik elfogadták a meghívásunkat: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi. A hat tanintézmény könyvtárának egy-egy könyvcsomagot is ajándékozunk, amely a meghívott író műveiből lesz összeállítva. Minden író-olvasó találkozó, a hagyományos beszámolók és fényképek mellett, két illusztrátor kolleganőnk, Miruna Lavinia és Szilágyi Panna jóvoltából grafikailag is megjelenítésre jut. Mindemellett mindegyik szerzővel podcasteket fogunk készíteni, melyek 20-30 perc hosszúságúak lesznek, és Facebookon, illetve YouTube-on fognak megjelenni.

Az ötlet forrása

A Bukaresti Egyetem bölcsész-hallgatójaként Andrei szívesen találkozott volna az előadások/ szemináriumok keretein belül olyan írókkal, akik megosztották volna az írásról alkotott véleményüket, tapasztalataikat. Andrei édesanyja egy egyesületet alapított, amely rajz- és gitártanfolyamokat, gyermekelőadásokat és könyvbemutatókat szervezett, s többször kérdezte tőle, hogy nem szeretne-e ő is valamit szervezni. Vali sokszor nosztalgiával gondol vissza líceumi éveire, ugyanis akkor kezdte el olvasgatni az akkori pályakezdő költők műveit (Claudiu Komartin, Dan Sociu és Elena Vlădăreanu), és sokszor úgy érezte, hogy szívesen tenne fel kérdéseket nekik, ha ott lennének az osztályteremben. Andrei biztos benne, hogy az író-olvasó találkozók útmutatók lehetnek mindazok számára, akik bölcsészként vagy akár íróként szeretnének karriert építeni. 2017-ben Vali részt vett a FILIT-en (Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi), ahol örömmel látta, hogy milyen egyedi élmény a gyerekeknek egy íróval találkozni, s egy ilyen lehetőség talán sohasem adatott volna meg a diákok számára, ha azok az írók nem látogattak volna el az iskolájukba. A Jászvásári fesztiválon az író-olvasó találkozók tornatermekben vagy más nagyobb helyiségekben zajlanak, s ezért azt az érzést keltik, hogy a diákok kényszerrel vesznek rész az eseményen. Az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket mi mindenképpen kerülni szeretnénk. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az általunk szervezett író-olvasó találkozók egy barátságosabb környezetben zajlódjanak le azért, hogy a diákoknak lehetőségük nyíljon kérdéseket feltenni az írónak és olyan témákról beszélni, amelyek érdeklik őket és amelyekről egy ünnepi rendezvény keretein belül talán nem lehetne szabadon beszélgetni. Az „Írók az iskolában” csapata a következő személyekből tevődik össze: Andrei Vornicu, Szakács Lehel, Miruna Lavinia, Szilágyi Panna, Valentin Covaciu és Szász Gyopár.

Az írók látogatása

Az találkozók sora februárban veszi kezdetét. Gabriela Feceoru a „Mihai Eminescu” Pedagógiai Líceum diákjaival találkozik február 13-án, Demény Péter február 21-én találkozik a „Rákoczi Ferenc” Római-Katolikus Teológiai Líceum diákjaival. Február utolsó hetében a „Gheorghe Șincai” Technológiai Líceum diákjai Elise Wilkkel ismerkedhetnek meg, majd március első hetében Vida Gábor prózaíróval találkozhatnak. A következő találkozók időpontjai a második félév kezdete után dőlnek el. Kali Ágnes és Alex Văsieș a „Bolyai Farkas” Elméleti Líceumba, Tudor Ganea és Márton Evelin a Művészeti Líceumba, László Noémi a Pedagógiai Líceumba, Marin Mălaicu-Hondrari pedig az „Unirea” Nemzeti Kollégiumba látogat el. „HARDCOVER” szponzor: REEA „PAPERBACK” szponzor: LIGIA VORO A Podium Egyesület „Írók az iskolában” nevű projektjének partnerei: Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra és a Látó irodalmi lapok; médiapartnerei pedig: Radio Guerilla, a Erdély TV, a Zi de zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió.